Siirry suoraan sisältöön

Iloa itselle ja palvelutalon asukkaalle vapaaehtoistyön kautta

Itselläni oli jo useiden vuosien ajan kytenyt ajatus ja toive siitä, että pystyisi jonain päivänä tuottamaan ilon tunnetta ja hyvää mieltä vanhuksille tekemällä vapaaehtoistyötä itselleni mieluisassa ympäristössä, ennen kuin ”tähdet loksahti sopivasti paikoilleen”.

Elokuussa 2016 (oman työtilanteen vähän kevennyttyä) löysin netistä Palvelukoti Koivun ja Tähden yhteystiedot – olin omilla kävelylenkeilläni havainnut, että palvelutaloa oltiin rakentamassa Mäkkylään, suht lähelle omaa kotiani. Olinkin samantien sähköpostitse yhteydessä palvelutaloon ja kyselin suhtautumista vapaaehtoistyöhön ja käytäntöjä erityisesti ulkoiluseurana olemiseen suhteen, vähän aikaa sitten avatussa palvelutalossa. Suhtautuminenhan olikin aivan ihana! Sovimmekin tapaamisen jo samalle viikolle ja pääsin paikanpäälle tutustumaan ja kuulemaan palvelutalon toiminnasta. Tuon tapaamisen jälkeen olenkin käynyt pitämässä asukkaille seuraa, erityisesti ulkoilun merkeissä, mutta myös muuna rupattelu ja kahvittelukaverina. Itse pidän kovasti ulkoilusta ja mikä sen mukavampaa kuin samalla päästä tuottamaan hyvää mieltä myös Koivun ja Tähden asukkaalle ottamalla heitä mukaan kävelylenkeille tai vaikka lähimetsään mustikanpoimintaan / keräämään pieniä luonnonkukkakimppuja. Talvella ollaan mm tehty pieniä lumiukkoja sekä otettu lumipallon heittokilpailuja asukkaiden kanssa ? Suosittelen lämpimästi jokaista jolla on pientäkin kiinnostusta vapaaehtoistoimintaa kohtaan tarttumaan tilaisuuteen ja olemaan yhteydessä palvelutaloon.

Asukkaiden tapaamista ei tarvitse jännittää yhtään. Henkilökunta on ihanaa ja osaa auttaa kaikissa vastaan tulevissa kysymyksissä. Myös esim. pyörätuolin käsittelyyn saa opastusta ja apua tarvittaessa. Asukkaista löytyy monenlaisia persoonia ja heillä on hyvin erilaisia kiinnostuksen kohteita. Toiset tykkäävät reippaammasta ulkoilusta ja toiset istahtamisesta läheiselle penkille ja siinä rupattelusta. Joidenkin kanssa voi olla mukavaa katsella tietokoneelta asioita tai paikkoja esim. google mapsin kautta tai etsiä tietoa vaikkapa porkkanalajikkeista, joiden nimiä asukas on pohdiskellut. Myös päivän polttavista uutisaiheista voi rupatella tai nuoruuden muistoja kysellä. Ja joskus voit tuottaa hyvää mieltä ihan vaan istumalla hiljaa asukkaan seurana. Itselleni tämä vapaaehtoistyön muoto on sopinut aivan loistavasti. Käyntitiheyden olen voinut vapaasti määrittää omien muiden menojen ja oman jaksamisen + vaikka säätilojen suhteen. Se, että vapaehtoistyön paikka sijaitsee suht lähellä omaa kotia auttaa myös huomattavasti siinä, että on mukava piipahtaa paikalla useinkin. Joka kerta, kun paikanpäälle menee on vastassa ihania vanhuksia, joita on mukava tervehtiä ja henkilökunta, joka ottaa paikalle tulon vastaan aina yhtä iloisena ja kiitollisena.

Korona-rajoitteiden johdosta vapaaehtoiskäynneissäni oli pidempi tauko 2020 vuoden keväästä aina 2021 syksyyn saakka. Joululle 2020 järjestin työkavereiden sekä muiden tuttavieni kesken joulukorttitalkoot ja toimitin reilun määrän joulukortteja asukkaille Palvelukotiin. Nyt korona-tilanteen ja rokotusten johdosta onkin ollut ihanaa päästä taas vähän normaalimpaan Palvelukodin arkeen mukaan ja päästä tapaamaan vanhoja tuttuja, ja myös uusia asukkaita.

Susanna Majuri