Siirry suoraan sisältöön

Yöhoitaja turvaamassa unta

Olen se pirtsakka punapää, joka on ollut osastollamme jo 5 vuotta. Vaikka et muistaisi nimeäni, muistat ääneni, hymyni ja punaisen tukkani. Korona-aikaan hymyilemme vain silmillämme. Kunpa ajat muuttuisivat ja pääsisimme eroon maskeista että sinäkin näkisit lämpimän hymyni.

Minulla on monta nimeä: hoitaja, punapää ja Ariel pienestä merenneidosta.

Mistä yöt koostuvat? Valvonko vain asukkaiden unta? Vuoro pitää sisällään paljon enemmän.

Osastolle tullessa tervehdin asukkaita, jotka nauttivat vielä iltapalaa. Asukkaat tervehtivät takaisin: Sieltä se yöhoitaja tulee, aika mennä nukkumaan.

Vuoron aluksi kuuntelen iltahoitajien raportin päivästä ja luen kirjauksia koneelta.

Toivotan iltahoitajille hyvät yöt ja aloitan kiertoni.

Ohjaan väsyneet asukkaat vuoteisiinsa ja peittelen heidät.

Käyn jokaisessa asukas huoneessa. Kysyn päivästä ja että onko nyt kaikki hyvin sekä saanko peitellä vuoteeseen. Tällainen pieni ele saa hymyn asukkaan kasvoille.

Meillä ei ole nukkumaanmeno aikaa, yölläkin saa katsoa tv:tä taikka lukea kirjaa, mikäli uni ei tule.

Kun olen kiertänyt huoneet, on aika katsoa järjestystämme seuraavaa päivää varten.

Vuoron peruskulku on aina sama, pientä extraa saattaa toki ilmaantua. Kierrot jokaiseen huoneeseen tehdään 2 tunnin välein. Avustan tarvittaessa vessaan sekä huolehdin kuivasta vaatetuksesta. Tarjoan yöpalaa halukkaille. Huolehdin asukkaiden asentohoidosta, etenkin heidän, jotka eivät itse pysty siitä huolehtimaan.

Kuulen usein, että on turvallista käydä nukkumaan, kun tietää jonkun olevan turvana. Yöllä minulla on aikaa keskustella. Omasta mielestäni parasta yövuorossa on juuri se, että minulla on mahdollisuus tarjota halukkaalle kuppi kuumaa teetä ja juttuseuraa. Voimme keskustella kaikkea maan ja taivaan väliltä. Varsinkin kun monelle juuri hoitaja on ainut kontakti ”ulkomaailmaan”.

Muutama asukkaistamme on tottunut, että yöllä on tutut hoitajat. Usein he kysyvätkin, että miten sinä jaksat tätä työtä tai jos on maininnut jäävänsä vapaille/lomalle. Jolloin kysymys on sama, että tulethan sinä takaisin?

Joka kerta vastaukseni on sama, kyllä tulen.

Jokaisen asukkaan kanssa on kehittynyt läheinen suhde, ei tätä työtä voisi tehdä ilman että sydän on mukana!

Hoitaja on se joka kuuntelee huolet ja halaa lämpimästi, välillä joutuu olemaan riidanselvittäjänä. Mutta se kuuluu pakettiin. Jaetaan yhdessä ilot ja surut.

Yöhoitajan työ on myös näkymätöntä. 

Moni varmasti ajattelee, että yötyö on yksinäistä. 

Ei se ole. 

Hauskaa kesää jokaiselle! 

Terveisin Nina Kivinen